Kim Leine (DK) + Sørine Steenholdt (GL) + Adam Holm (DK)

En del af Arctic Imagination

mandag 15. maj 2017 kl. 20:00 Dronningesalen
Tre stemmer, ét Grønland (foto: Robin Skjoldborg og Ulannaq Ingemann)
Tre stemmer, ét Grønland (foto: Robin Skjoldborg og Ulannaq Ingemann)
KØB BILLET

Standard

100 kr.

Diamantklub

 65 kr.

Studerende

 50 kr. 

 

 

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten

 
Følg os:
Instagram

Grønland på smertegrænsen

To markante, litterære Grønlands-skildrere fra to forskellige generationer, Kim Leine og Sørine Steenholdt, mødes med journalist Adam Holm, som er opvokset i Grønland, for at tale om den store, nordlige ø som ’mental tilstand’. 

Sørine Steenholdt debuterede i 2012 med novellesamlingen Zombiland, der udløste en nominering til Nordisk Råds Litteraturpris. I sin femstjernede anmeldelse i Politiken noterer Steffen Larsen om bogen og dens rå og nøgne skildring af nutidens grønlandske samfund, at den ’går lige på og bider ind til benet og smertegrænsen fra begyndelsen’. Og Larsen konkluderer: ’Zombieland er stærk kost. Bogen er på én gang skrevet både udefra og indefra. Det er dens store styrke. Man glemmer den ikke.’

Om den smeltende is og fremtidsperspektivet udtaler den grønlandske forfatter: "Arktis, det er der, jeg kommer fra, det er mit hjemsted, og det tænker jeg ikke over i hverdagen. Måske tager jeg det for givet. Men når jeg tænker på fremtiden, bliver jeg bekymret over, at det aldrig vil blive det samme igen.”

Sørine Steenholdt er født i 1986 i Paamiut i Sydgrønland. Hun læser sprog, litteratur og medier på Ilisimatusarfik, universitetet i Nuuk.

Dette er et af flere arrangementer i Danmark under overskriften Arctic Imagination - en kunstnerisk brainstorm om smeltende is og stigende temperaturer på tværs af Atlanten

På blot 100 år er Arktis og Nordpolen blevet forvandlet fra livsfarlige og gådefulde yderområder til egne, der har brug for vores beskyttelse og ansvarsfølelse. Seks store biblioteker i New York, København, Stockholm, Oslo og Nuuk går i 2017 med Arctic Imagination sammen om et enestående samarbejde på tværs af Atlanten, hvor en række højt profilerede kunstneriske og kreative stemmer vil bidrage til den globale brainstorm på området.

Læs mere om projektet

 

Fra Kalak (2007) til gennembruddet med Profeterne i Evighedsfjorden (2012) har Kim Leine i sine bøger skildret smertefulde tilværelser på tværs af den nordlige geografi og historie og er især kendt som en hårdhudet, men poetisk formidler af grønlandske forhold. Leine er født i Norge, men da han i 1989 bosatte sig i Grønland, hvor han levede i 15 år, blev grundlaget for hans stærke litterære indlevelse i landet, historien og samfundet skabt. 

Adam Holm er opvokset i Grønland. Han er historiker, journalist, forfatter og anmelder.
CV:
Ph.d. i moderne historie (Højreradikalismen i Europa) fra Københavns Universitet.
Tidligere debatredaktør på Politiken.
Fra 2006 studievært og programmedarbejder på DR2, bl.a. mangeårig studievært på Deadline, hvor han stoppede i februar i år.
Arbejder i øjeblikket freelance som journalist, forfatter mm. 
Han har bidraget til flere bøger, blandt andre Med andre øjne med Peter Christensen og Marcus Rubin fra 2007 og Orientalske rejser fra 2010 med Anders Jerichow.

Læs introduktion til Kim Leine som Grønlands-skildrer i Det Kgl. Biblioteks kulturmagasin diamanten.