Marianna Shirinyan med charmerende og virtuost program

Tjajkovskijs Årstiderne og Chopins Ballader i sikre hænder hos pianisten, der er en af de mest eftertragtede i Europa i dag, både som solist og kammermusiker

tirsdag 12. november 2019 kl. 20:00 Dronningesalen
Foto: Nikolaj Lund

KØB BILLET

   
Standard 165 kr.
Diamantklub 125 kr.
Studerende   90 kr.


Få rabat på billetten som medlem af Diamantklubben - Læs mere og meld dig ind med det samme

Marianna Shirinyans dynamiske og virtuose spillestil har gjort hende til en af de mest kreative og eftertragtede pianister i Europa i dag, både som solist og kammermusiker.

Shirinyan præsenterer et charmerende og virtuost program, der først byder på Tjajkovskijs Årstiderne, en suite med 12 mindre klaverstykker – ét for hvert måned – som sjældent kan opleves i sin helhed.

Derefter følger Chopins fire ballader, som er musik i sin fineste form og betragtes som et af de mest repræsentative værker for den romantiske musik.

Shirinyans tekniske såvel som musikalske begavelse vises på bedste vis i dette repertoire.

Marianna Shirinyan slog rod i Danmark, da hun i 2003 blev fast medlem af Esbjerg Ensemble. Hun har for længst etableret sig som en af landets mest efterspurgte og roste pianister. Shirinyan har gennem sin karriere vundet flere priser. Særligt vandt hun i 2006 hele fem priser i den internationale ARD musikkonkurrence i München. Hun har også modtaget DRs prestigefyldte P2 Prisen for sit bidrag til dansk musikliv. Shirinyan var huspianist i Den Sorte Diamant 2014-16 og har sammen med pianist Jens Elvekjær udvalgt Steinway-flygelet, der står i Dronningesalen, og som hun skal spille på til denne koncert. 

Pjotr Tjajkovskij er bedst kendt og elsket for sine symfonier, instrumentalkoncerter og balletter. Færre kender hans soloklavermusik, men netop her gemmer der sig flere musikperler. I 1876 blav Tjajkovskij bedt om at skrive et værk hver måned, der skulle udgives i St. Peterborg-magasinet Nuvellist. Her opstod idéen til værket Årstiderne – et værk, der består af 12 satser, én for hver måned.

Fréderic Chopins Ballader er en samling af fire solostykker for klaver komponeret mellem 1835 og 1842 og hører dermed til hans sene periode. Chopin opfandt idéen om en instrumental ballade, der ellers før var associeret med poesi. Han bruger balladen som en form for ballet-mellemspil eller dansestykke. Chopin skrev primært musik for klaver, og alle hans kompositioner indeholder dette instrument. Kompositionerne er krævende og udvidede grænserne for klaveret og anses derfor for at være noget af det sværeste at spille i klaverets standard-repertoire. Liszt og Brahms kan nævnes som to store navne, der blev inspireret af Chopin. Balladerne anses samtidig for det fineste, han har skrevet og som indbegrebet af romantisk musik. De er derfor nogle af de mest spillede værker til klassisk koncerter. Musikkritiker Louis Ehlert skrev om værkerne, at de er komplet forskellige fra hinanden og kun har én ting tilfælles – deres romantiske udtryk og motivets nobelhed. 

Medvirkende:
Marianna Shirinyan, klaver 

Program
Pjotr Tjajkovskij: Årstiderne op. 37a
Frédéric Chopin: Ballade nr. 1 i g-mol, op. 23
Frédéric Chopin: Ballade nr. 2 i f-dur, op. 38
Frédéric Chopin: Ballade nr. 3 i as-dur, op. 47
Frédéric Chopin: Ballade nr. 4 i f-mol, op. 52

Koncerten varer ca. to timer inkl. pause. 
I koncertpausen kan du købe drikkevarer og snacks i caféen. Forudbestil før koncertstart og undgå kø.

Koncerten er støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for musik.

Pianister i Diamanten er støttet af Beckett-Fonden


✉ Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉