Bachs Brandenburg-koncerter som de lød i barokken

Oplev indbegrebet af barokmusik, når Danmarks førende barok-orkester på historiske instrumenter opfører de elskede musikstykker, alle seks ved samme koncert

lørdag 28. september 2019 kl. 16:00 Dronningesalen
Dirigenten Lars Ulrik Mortensen vil stå i spidsen for Concerto Copenhagen
Dirigenten Lars Ulrik Mortensen vil stå i spidsen for Concerto Copenhagen

KØB BILLET

   
Standard 240 kr.
Diamantklub 190 kr.
Studerende 100 kr.


Få rabat på billetten som medlem af Diamantklubben - Læs mere og meld dig ind med det samme

J.S. Bachs Brandenburg-koncerter er så kendte og så elskede, at man let kommer til at tage alting for givet; farverne, virtuositeten, vekselspillet, den sprudlende livsglæde og den dybe alvor. Men hører man dem alle under ét, kommer den utrolige variationsrigdom i fokus, og der er altid noget nyt, opløftende eller forunderligt at opdage. Både stiludtryk og instrumentbrug er uhyre vekslende og stiller krav om sande virtuoser blandt musikerne. Derfor hører en opførelse af alle seks koncerter ved én koncert til en sjældenhed! 

Populariteten ville have forbløffet mesteren selv, for deres tilblivelse var præget af tilfældigheder. De opstod spredt over en årrække, de blev aldrig spillet i hans levetid, og de udgør en løst sammensat buket, ikke en planlagt helhed. I marts 1721 sendte Bach uopfordret en bunke koncerter »for adskillige instrumenter« til den magtfulde markis af Brandenburg (landsdelen med Berlin og omegn). De fleste var ældre værker i mere eller mindre omdannet form, efter sædvane sat sammen i en serie på seks. Bachs manuskript synes at være opstået i stor hast, det indeholder mange for ham utypiske skrivefejl. Han havde haft gode år som kapelmester i den lille by Köthen, men hans hustru var død året før, og hans begavede drenge måtte sikres den bedst mulige skolegang. Bach opfordrer »meget ydmygt« greven til, »ikke at ænse stykkernes ufuldkommenhed« og håber på ansættelse i hans tjeneste. Men greven svarede aldrig, han havde ikke brug for Bach, og han havde slet ikke musikere til at opføre de krævende koncerter. Der gik hundrede år efter Bachs død, før noderne dukkede op og blev trykt. Og den kolossale popularitet i dag lod vente yderligere næsten hundrede år på sig, den opstod først da grammofon-mediet vandt almindelig udbredelse.

Medvirkende:
Concerto Copenhagen under ledelse af Lars Ulrik Mortensen 

Koncerten varer ca. 2 timer og 20 min. inkl. pause.

Læs Karl Aage Rasmussen artikel i Det Kgl. Biblioteks Kulturkalender om de legendariske Brandenburg-koncerter.

 Skriv dig op til at modtage Diamantens kulturnyhedsbreve her ✉