Daniel Hope fejrer romantikkens mestre med romancer m.m.

To af tidens skarpeste kammermusikere med musik af romantikkens store komponister, bl.a. Brahms og Mendelssohn, og hyldest til violinisten Joseph Joachim

tirsdag 10. september 2019 kl. 20:00 Dronningesalen
Daniel Hope & Sebastian Knauer
Daniel Hope & Sebastian Knauer

KØB BILLET

   
Standard 250 kr.
Diamantklub 190 kr.
Studerende 110 kr.


Få rabat på billetten som medlem af Diamantklubben - Læs mere og meld dig ind med det samme

Siden den britiske violinist Daniel Hope og den tyske pianist Sebastian Knauer besøgte Den Sorte Diamant i november 2015 i en koncert med klarinettisten Sabine Meyer, har det været et ønske at få dem tilbage. Det går nu i opfyldelse, denne gang som duo, og de kvitterer med romancer og sonater af romantikkens store mestre. Begge musikere er turnerende solister og kammermusikere, der er efterspurgt internationalt. De har i mange år turneret sammen som duopartnere, så det er et velprøvet og passioneret musikalsk samarbejde, der kan opleves til sæsonens åbningskoncert. 

Programmet er en hyldest til romantikkens helt store violinist, Joseph Joachim.

Alle komponisterne, til aftenens koncert, har på et tidspunkt i deres liv været i kontakt med ham – nogle sågar skrevet musik dedikeret til ham. Joachim var Felix Mendelssohns protegé, og Joachim havde som 13-årig sin London-debut i Beethovens violinkoncert med Mendelssohn som dirigent i 1844. Til aftenens koncert kan publikum høre Hope og Knauers arrangementer af to Mendelssohn-lieder for violin og klaver. 

Johannes Brahms mødte for første gang Joachim på en turné, da Brahms var 20 år og Joachim 22 år. Her lærte Brahms meget om violinens teknik og muligheder af Joachim. Mødet udviklede sig til et stærkt venskab mellem de to, og Brahms musik for violin blev siden inspireret af hans gode ven Joachim. 

Brahms Scherzo i c-mol skrev han samme år, som han mødte Joachim. Den blev skrevet som en andensats til en konkurrence for Joachim, der skulle gætte hvilken komponister, der havde skrevet de forskellige satser. De andre satser var skrevet af Albert Dietrich og Robert Schumann. Scherzoen går under titlen F.A.E. der står for Frei, aber Einsam. Bogstaverne F.A.E. er også brugt som noder i et af motiverne i værket.

Brahms’ violinsonate i G-dur er ligeledes skrevet til Joachim og er et storslået lyrisk værk med store melodier hentet fra Brahms egne lieder Regenlied og Nachklang, og et godt eksempel på en komponists genbrug fra sit eget katalog. 

Clara og Robert Schumann blev introduceret til Brahms gennem Joachim, og Brahms fik stor indflydelse på Clara Schumann både privat og musikalsk. Musikalsk blev Clara Schumann inspireret af den måde Brahms komponerede, og Brahms’ stil kan derfor til tider genkendes i Schumanns musik. Clara Schumanns hjem og syv børn blev passet privat af Brahms, da Robert Schumann blev indlagt efter selvmordsforsøg i 1854. Schumanns foretrukne genre som komponist var romancerne, og denne op. 22 romance var en af hendes sidste kompositioner. 

Daniel Hope er britisk violinist og turnerende solist og kammermusiker. Han hyldes både for sin musikalske alsidighed og sin dedikation til humanitært arbejde gennem musikken. The London Observer omtalte Hope som ”the most exciting British string player since Jacqueline du Pré”. Sebastian Knauer er tysk pianist med hovedsæde i Hamborg. Han er særligt involveret i kammermusik både som musiker og som kreativ kraft bag forskellige internationale festivaler. ARTE TV Kulturjournal skrev om Knauer:"En klasse for sig! Sebastian Knauer overbeviser som kun få pianister, med grundighed og usentimental efterklang."

Medvirkende, instrument
Daniel Hope, violin
Sebastian Knauer, klaver 

Program
Johannes Brahms: Scherzo i c-mol
Clara Schumann: Romanza op. 22 nr. 1
Johannes Brahms: Sonate for violin og klaver i G-dur op. 78 nr. 1
Felix Mendelssohn: To sange arrangeret af Hope og Knauer, Auf Flügeln des gesanges og Hexenlied
Joseph Joachim: Romanza op. 2 nr. 1
Edward Grieg: Sonate for violin og klaver i c-mol op. 45 nr. 3


Hør og se Daniel Hope spille og fortælle om Mendelssohn's violinkoncert:

Koncerten er støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for musik.

Koncertserien Topsolister i Diamanten er støttet af William Demant Fonden og Knud Højgaards Fond.