Isabelle van Keulen, Christian Poltéra og Hiroko Sakagami

Topsolister i Diamanten: Tre internationale stjerner på eksklusiv turné i klavertrio med nogle af musikhistoriens vigtigste værker for genren, bl.a. Beethoven og Sjostakovitj

tirsdag 26. marts 2019 kl. 20:00 Dronningesalen
Isabelle van Keulen, Christian Poltéra og Hiroko Sakagami
Isabelle van Keulen, Christian Poltéra og Hiroko Sakagami

KØB BILLET

   
Standard   250 kr.
Diamantklub   190 kr.
Studerende   110 kr.


Få rabat på billetten som medlem af Diamantklubben - Læs mere og meld dig ind med det samme

Den hollandske violinist Isabelle van Keulen var senest i Den Sorte Diamant i september 2017 på en uforglemmelig koncert fuld af spilleglæde og virtuositet. Allerede dengang blev et genhør aftalt, og nu er hun tilbage med fremragende partnere, den schweiziske cellist Christian Poltéra og den japanske pianist Hiroko Sakagami.
De tre musikere er kollegaer på Musikakademiet i Luzern, Schweitz. Ind imellem deres solistkarrierer reserverer de af og til tid til en eksklusiv turné med udvalgte værker – denne gang Schuberts Notturno, Beethovens klavertrio opus 70 nr. 2 og Sjostakovitjs klavertrio nr. 2. 

Sjælevarme og sorg

Franz Schubert skrev Notturno i 1827. Værket var beregnet til at være en sats i en af hans to klavertrioer, men blev ikke brugt. Først to årtier efter Schuberts død blev satsen udgivet under sit nuværende navn. Notturno er italiensk og betyder natlig, og betegnelsen bruges som regel om musik, der er blid, lyrisk og drømmende.

Ludwig van Beethovens klavertrio opus 70 nr. 2 er en af de mest elskede og raffinerede af alle hans kammermusikværker. Klavertrioen har en varm og mild tone samt mange smukke melodier – en ægte sjælevarmer. Stilen er til tider overklassisk og tilbageskuende til Mozart og Haydn, men også stilistisk progressiv og fremadskuende mod Schubert og Mendelssohn. 

Dimitrij Sjostakovitjs klavertrio nr. 2 opus 67 har, modsat Beethovens opus 70 nr. 2, en mere sorgfuld og dyster stemning. Den blev færdiggjort i foråret 1944 og bygger både på en personlig og national tragedie. Få dage inden, han påbegyndte værket, døde hans nærmeste ven, musikforskeren Ivan Sollertinskij. Samtidig havde dele af Sovjetunionen været besat af Nazi-Tyskland i flere år, og rædslerne i kz-lejrene var begyndt at blive offentligt kendte. Denne klavertrio udtrykker den dybeste sorg og trøstesløshed, som Sjostakovitj har følt, da han skrev den. I sidste sats bruges elementer fra den jødiske klezmer-musik som en kommentar til Holocaust.

Koncerten varer ca. 2 timer inkl. pause

Program:
Franz Schubert:                                      Notturno
Ludwig van Beethoven:                         Klavertrio opus 70 nr. 2
Dmitri Sjostakovitj:                                Klavertrio nr. 2. 

Medvirkende:
Isabelle van Keulen, violin
Christian Poltéra, cello
Hiroko Sakagami, klaver 

Koncerten optages og udsendes på DR P2.

Isabelle van Keulen og Hannes Minnaar spiller Beethoven: 

Koncerten er støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for musik.

Koncertserien Topsolister i Diamanten er støttet af William Demant Fonden og Knud Højgaards Fond.