Om Den Sorte Diamant

Den Sorte Diamant om aftenen. Foto: Laura StamerDen Sorte Diamant om aftenen. Foto: Laura Stamer

Det Kongelige Biblioteks udbygning, Den Sorte Diamant, blev indviet i september 1999. Diamanten byder på talrige oplevelser og services, heriblandt:

  • Butikken i Den Sorte Diamant – køb bøger, postkort, plakater og billetter til kulturarrangementer, afhent og aflever biblioteksmateriale eller få hjælp til basal informationssøgning.
  • Dronningesalen og udstillingslokaler – Det Kongelige Bibliotek afholder årligt mere end 90 koncerter, udstillinger, foredrag m.m. Se hvad der er på programmet i den kommende tid.  
  • Møde- og konferencelokaler. Afhold møder og konferencer midt i den historiske bygning, der emmer af dansk kulturarv. Kontakt Bookingen
  • Caféen serverer kaffe, sandwich og kager fra eget konditori og restaurant.

Fakta og billeder

Bygningen er formet som en skulpturel monolit – et skrin, der rummer bibliotekets nationale kulturarv. Bygningen, der rummer i alt 20.733 m², er tegnet af arkitektvirksomheden schmidt hammer lassen. Den indeholder i alt 450 lokaler, 800 døre, der kræver nøgle – fordelt på otte etager.

Den Sorte Diamant er Det Kgl. Biblioteks tilbygning på havnefrontenFacaden på Den Sorte Diamant består af 2.500 m² Absolut Black granit, brudt i Zimbabwe, tilskåret og poleret i Norditalien. Hver sten vejer 75 kg. 
Foto: Laura Stamer.
Udsigt fra Atriet med Olafur Eliasons 'Cirkelbro' i det fjerne. Den skrå forspændte glasfacade i Atriet består af et system af trykstænger og trækkabler, hvor der i ét lodret system er en belastning på ti tons.
Foto: Laura Stamer.Atriets gladfacade bæres af en stor ståldrager, der vejer et ton pr. meter og fastholdes af ’syvtallerne’, nederst i glaspartiet, der som ståldragerne er fremstillet i Polen. Atriets bølgende vægge er beregnet ved hjælp af mere end 10.00 koordinationspunkter, der danner grundlag for de forskallinger, betonen er støbt i. Til inventaret, som er lavet specielt til biblioteket, er fortrinsvis anvendt amerikansk ahorn, læder, rustfrit stål, sort gummi og sandblæst glas.

Dronningesalen

Dronningesalen på 5.600 m3 rummer mellem 408 og 600 personer afhængig af sceneareal. Vægge og loftpaneler er udført i ahornfinér. Salen er ca. 20 m bred, 30 m lang og 10 m høj.

Scenetæpperne i salen er udført af tekstilkunstnerne Mthilde Aggebo og Julie Henriksen. Motivet er en bearbejdning af H.C. Andersens håndskrift fra indledningen til eventyret Prinsessen på ærten ’Der var engang en prins’ påtrykt med grå og hvid pigmentfarve på sort uldklæde. Tæpperne indgår som en del af den akustiske regulering i salen.

Dronningesalen som set fra scenegulvet. Foto Laura Stamer.

Kirkebybroen

Kirkebybroen på etage C forbinder Diamanten med Preben Hansens tilbygning fra 1968 og H.J. Holms biblioteksbygning fra 1906.
Loftudsmykningen på broen, som består af olie på træ, er malet af Per Kirkeby og måler 210 m². Kirkeby malede udsmykningen på MDF-plader, placeret på gulvet i en gymnastiksal på Avedøre Kaserne, nu Zentropa Film. De 144 plader blev derefter monteret på loftet over Kirkebybroen

Kirkebybroen med Per Kirkebys enorme maleri i loftet. Foto: Laura Stamer.