Det skal I opleve

I Den Sorte Diamant gemmer sig spændende oplevelser for store og små. Få idéer til børnefamiliens oplevelser under besøget

Den Sorte Diamant (1999) i sommernatten. Foto: Det Kgl. Bibliotek
Den Sorte Diamant (1999) i sommernatten. Foto: Det Kgl. Bibliotek

DET ENORME LOFTSMALERI

Se et af Nordens største loftsmalerier! Det tog den danske maler Per Kirkeby et helt år at male det. Mønstrene i billedet er inspireret af sten, fossiler, træstammer og marmor og er malet med oliemaling.

Kirkebybroen-IMG_0448. Laura StamerKirkeby-broen med loftsmaleriet. Foto: Laura Stamer

For at have nok plads til at male brugte Kirkeby gulvet i en gammel gymnastiksal og klatrede op i ribberne, når han skulle danne sig et overblik over billedet.

UDSIGTEN

Hvis I tør – så tag trappen eller elevatoren til 6. etage og oplev udsigten fra den øverste etage i den Sorte Diamant. Herfra kan I nyde den smukke arkitektur. Bygningen er tegnet af de danske arkitekter Schmidt, Hammer & Lassen og stod færdig i 1999.

Atrium-IMG_0313 Laura StamerUdsigten mod inderhavnen og Christianshavns Kanal. Foto: Laura Stamer

Da Christian d. 4 var konge, var der vand, lige hvor vi står nu. Bag ved lå en krigshavn, hvor krigsskibe kunne sejle og lægge til lige ved Christiansborg.

OKTOGONEN

I Oktogonen kan I nyde jeres medbragte mad midt i smuk arkitektur. Denne del af Det Kgl. Bibliotek er bygget i 1906. Her er højt til loftet, gulvmosaikker og flotte detaljer. Ved Oktogonen finder I desuden toiletter i original art nouveau-stil.

 

Oktogonen i Det Kgl. Biblioteks gamle bygning. Foto: Google street view

TIP: Bagerst i Oktogonen kan I nyde udsigten til Bibliotekshaven. Her kan I også se billeder fra dengang, man flyttede bibliotekets bøger med en særlig jernbane tværs over haven.

KATALOGVÆRELSERNE

I alle de små skuffer i værelserne findes sedler, hvor man kan se, hvilke bøger biblioteket havde før i tiden. Sedlerne er meget gamle og skrøbelige, og i dag skal finder man bøger på moderne vis i Bibliotekssystemet på kb.dk.

Ud over bøger indsamler Det Kgl. Bibliotek alle danske aviser, computerspil, film, radio- og tv-udsendelser, musikudgivelser, kort, billeder, internetsider og meget mere!

Atrium-IMG_0313 Laura StamerKatalogværelserne. Foto: Laura Stamer

Det Kgl. Biblioteks samling rummer også vigtige danske og udenlandske kulturskatte, eksempelvis H.C. Andersens papirklip og håndskrevne eventyr, kostbare bøger fra det gamle Kina og de første danske computerspil.

DEN GAMLE LÆSESAL

Vær musestille og kig ind ad vinduet til Den Gamle Læsesal.
Læsesalen er over 100 år gammel (fra 1906) og går også under navnet ”Harry Potter-læsesalen”.

gl-laesesal-kbh. Laura StamerDen Gamle Læsesal. Foto: Laura Stamer

Her sidder studerende og andre læseheste og koncentrerer sig. Her har siddet mange vigtige og kendte personer og læst, bl.a. Lenin og Georg Brandes.

DANSKE SAL

Kig ind ad vinduet til Danske Sal. Her står et lille udsnit af Det Kgl. Biblioteks samling.
Faktisk er Det Kgl. Bibliotek er et af verdens største. Det har så mange meter hylder med bøger og andet samlingsmateriale, at det i forlængelse af hinanden, ville kunne nå halvanden gang rundt om Jorden.

gl-laesesal-kbh. Laura StamerDanske Sal. Foto: Laura Stamer

Danske sal er foreløbigt kun åbent ved guidede rundvisninger, mandage kl 15.
Tilmeld dig en rundvisning her.

GALEJSALEN

Kig ind ad glasdøren til Galejsalen. Den var engang en del af Christian 4.s gamle krigshavn, hvor skibe skærmet mod spioners øjne hentede ammunition, kanoner og fik mad ombord.

gl-laesesal-kbh. Laura StamerGalejsalen. Foto: Laura Stamer

I dag kan børn og familier deltage i sjove værksteder i udvalgte weekender og ferier, og på hverdage deltager skole- og gymnasieklasser i spændende undervisningsforløb.

Se kommende familiearrangementer her.

LYDKUNST

Hør den eventyrlige lydinstallation alle dage kl. 13 i Den Sorte Diamants Atrium (ved bunden af det store rullebånd).
Et særligt computerprogram laver helt nye magiske musikstykker hver eneste dag, inspireret af naturen. Hvilke lyde kan du høre i dag?
Komponisten bag værket hedder Wayne Siegel, og værket hedder Outside-in.