Digitale samlinger

Titel
Propalladia
Forfatter
Torres Naharro, Bartolom de
Note
Proveniens: Robert Harley / Otto Thott
Ressourcetype
tekst
Omfang
[95] bl.
Sprog
spa
Oprindelsested
Napoli: Joan pasqueto de Sallo
Oprindelsesland
it
Oprindelsesdato
1517
Opstilling
18, 36 S-30
Samling
Boghistoriske Samlinger, S-30
Referencer til materialet
Propalladia and other Works of Bartolom de Torres Naharro, vol. I, ed. Joseph E. Gillet, Bryn Mawr 1943
Kommentar
Propalladia, trykt i Napoli i 1517, er frsteudgaven af den spanske digter Bartolom de Torres Naharros vrker. Bartolom de Torres Naharro levede fra ca. 1480 til ca. 1525, men hvad der i vrigt vides om hans liv er sparsomt. Formentlig kom han til Rom i 1503 og gik i tjeneste frst hos Cesare Borgia, senere hos Giulio de Medici og fra 1516 hos Cardinal Bernardino de Carvajal. Han synes at have skrevet de fleste af sine vrker i Rom.
Propalladia indeholder en rkke af Torres Naharros digte samt seks af de otte skuespil der kendes fra hans hnd. I bogens forord opstiller Torres Naharro en rkke teoretiske overvejelser over dramaet som genre og inddeler bl.a. sine skuespil i de realistiske comedias a noticia og de mere fantastiske, comedias a fantasia. Det satiriske element er fremtrdende i flere af Torres Naharros tekster, og Propalladia var endda at finde p det spanske Index over forbudte bger, i 1559. Dog blev den, efter at de ndvendige korrektioner var foretaget, godkendt til udgivelse igen i 1573.
Propalladia var tilsyneladende en populr bog i samtiden. I alt kendes ni udgaver fra det 16. rh., hvortil kommer udgaver af de enkelte tekster. Titlen betyder noget i retning af Pallas frste frembringelser, dvs. Pallas Athene, den grske gudinde for kunst og visdom.
Propalladia 1517 er dediceret til Fernando Francisco de valos, Marqus de Pescara, hvis vbenskjold ses p titelbladet.
Dette eksemplar af frsteudgaven af Propalladia har vret ejet af den store, danske bogsamler Grev Otto Thott (1703-1785). Thott testamenterede alle sine hndskrifter og palotyper (i denne sammenhng defineret som bger trykt fr 1531) til Det Kongelige Bibliotek, heriblandt Propalladia. Resten af samlingen blev sat p auktion, og ogs derigennem erhvervede Det Kongelige Bibliotek en lang rkke af Thotts bger.
Thotts eksemplar af Propalladia kan flges tilbage til den bermte engelske Harley-samling. Den var blevet opbygget i frste del af 1700-tallet, frst af Robert Harley, jarl af Oxford, og siden af snnen af Edward Harley. Efter Edward Harleys dd i 1741 blev samlingens hndskrevne bger afhndet til British Library, mens de mange trykte bger blev opkbt af London-boghandleren Thomas Osborne i 1742. Blandt dem der kbte flittigt ind af Harley-bger hos Osborne, var Otto Thott.
Propalladia brer spor efter Osbornes salg. Ligesom i mange af de andre Harley-bger som Thott kbte hos Osborne, er det verste hjrne af forsatsbladet klippet af, formentlig fordi Harley dr havde skrevet sit navn eller sine initialer. Nedenfor ses med blyant et 6-tal, nemlig den pris - formentlig pund - som Osborne ville have for Propalladia.
Dette eksemplar er det eneste komplette eksemplar af frsteudgaven af Propalladia der kendes i dag. Derudover findes et enkelt eksemplar i Madrid, men det er ikke komplet. Madrid-eksemplaret var forlg for en facsimileudgave i 1936, hvor de manglende sider blev suppleret ud fra et eksemplar af den udgave der udkom i Napoli i 1524.
Det store bogtyveri
I 2003 kom denne bog, p grund af sin store sjldenhed, til at spille den afgrende rolle i opklaringen af de omfattende bogtyverier der havde fundet sted fra Det Kongelige Biblioteks ldre samlinger to rtier tidligere.
Blandt de bger som bogtyvens familie i sommeren 2003 indleverede til auktionshuset Christies i London, var Propalladia. Ved at konsultere den moderne standardudgave af Torres Naharros vrker, kunne Christies bogeksperter konstatere at det eneste kendte, komplette eksemplar af frsteudgaven af Propalladia tilhrte Det Kongelige Bibliotek i Kbenhavn. Da det netop var et komplet eksemplar man havde modtaget hos Christies, kontaktede auktionshuset omgende Det Kongelige Bibliotek og herefter rullede sagen.
Ophavsret
Det Kongelige Bibliotek
Det Kongelig Bibliotek
Indgår i
Hjem/Trykte bger/Trykker/1501-1550
Hjem/Trykte bger/Opstillingssignatur/Boghistoriske Samlinger/S-30 (Postinkunabelsamlingen, 1501-1530)/18, 36 S-30
Hjem/Trykte bger/Opstillingssignatur/Boghistoriske Samlinger
Hjem/Trykte bger/Opstillingssignatur/Boghistoriske Samlinger/S-30 (Postinkunabelsamlingen, 1501-1530)
Hjem/Trykte bger/Trykkested (land)/Italien